Oleh: Nik Mohd Fahmi b. Nik Harun Aminarrashed.

Syubhah

Tanggungjawab ini perlu dipikul oleh semua individu yang bergelar muslim. Namun hakikat pada hari ini, pencarian makanan yang halal adalah sukar walaupun kita berada di negara yang majoritinya di kalangan orang islam. Mungkin ramai yang masih tidak percaya kerana tidak mendapat pendedahan tentang unsur-unsur yang dimasukkan dalam makanan seharian kita. Jika didedahkan sudah pasti ramai yang akan terkejut dengan hakikat halal dan haram yang berlaku sekarang. Kita sangat bersyukur kerana pada hari ini masih tidak ada orang islam yang makan daging khinzir secara jelas. Jika ada sekalipun, sudah pasti kes-kes seperti itu termasuk dalam kes-kes terpencil. Mungkin kerana sensitiviti terhadap pemakanan yang halal dan haram masih kukuh di hati-hati umat islam terutamanya di negara ini.


Namun unsur-unsur haram dimakan seperti khinzir dan darah masuk ke dalam industri makanan dalam bentuk yang sukar dikesan oleh orang islam. Contohnya, gelatin yang datang dari sumber lemak binatang yang haram seperti khinzir. Namun, sekiranya gelatin yang terdapat dalam sesuatu makanan bukan dari sumber lemak binatang yang haram seperti khinzir, adakah kita pasti bahawa binatang tersebut disembelih? Jika benar binatang tersebut disembelih, timbul pula persoalan adakah disembelih dengan cara islam? Keraguan tersebut lebih menghantui kita semua apabila gelatin tersebut diproses dari negara-negara Barat. Sememangnya apabila kita mengkaji dari sudut hukum, kita akan bertemu dengan satu proses yang dinamakan sebagai ‘istihalah’. Istihalah bermaksud perubahan yang berlaku kepada zat dan berubah dari zat asal kepada zat baru yang berbeza dari segi rasa, warna dan bau. Contoh yang biasa dibawa dalam kitab-kitab fiqh ialah apabila arak bertukar menjadi cuka di mana cuka ini boleh dimanfaatkan.

Begitu juga dengan masalah gelatin dari sumber lemak babi. Jika lemak babi yang terdapat dalam gelatin tersebut sudah melalui proses istihalah yang menyebabkan sifat yang haram itu berubah secara keseluruhannya, maka hukumnya juga turut berubah. Namun persoalannya, adakah gelatin tersebut melalui proses istihalah sepenuhnya? Jika gelatin lemak babi tidak melalui proses istihalah sepenuhnya maka hukumnya tetap haram dimakan. Dalam masalah gelatin yang datang dari sumber lemak binatang yang dipersoalkan sembelihannya, kalau sekiranya anda lebih terbuka dalam perkara khilafiah, maka di sana ada pendapat ulama yang membenarkan memakan sembelihan ahli kitab (Yahudi dan Nasrani). Ini bermakna jika gelatin tersebut datang dari negara yang beragama Yahudi atau Nasrani, hukumnya adalah harus dimakan. Ibnu Qudamah dalam kitabnya al-Mughni menyatakan :

"Ijma' ulama' membenarkan memakan daging sembelihan ahli kitab! Kerana firman Allah swt : 'Dan makanan (sembelihan) orang-orang yang diberikan Kitab itu adalah halal bagi kamu' (al-Maa'idah ayat 5)”  (al-Mughni, 13/293).
Jika benar gelatin tersebut datang dari sumber binatang halal dan dari Negara ahli kitab, timbul pula persoalan adakah binatang tersebut benar-benar disembelih ataupun dibunuh dengan penggunaan elektrik dan sebagainya? Sudah tentu timbulnya keraguan di hati masyarakat kerana masyarakat digembar-gemburkan dengan isu ayam yang dibunuh menggunakan kuasa elektrik.

 Kesimpulannya, semua persoalan ini akan berakhir dengan keraguan (syubhah) kerana mampukah kita untuk menyelidiki satu persatu hanya untuk membeli produk makanan, terutamanya makanan ringan? Sudah pasti ramai yang malas untuk menyiasat satu persatu bagi memastikan sumber bahan yang digunakan adalah benar-benar halal. Sebenarnya islam telah memberikan garis panduan apabila berhadapan dengan masalah syubhat (keraguan) dalam pemakanan. Sabda Rasulullah s.a.w :
“Tinggalkanlah apa-apa yang meragukan kamu kepada apa yang tidak meragukan kamu” (Hadis Riwayat Tirmizi no: 2520)
Jelas di sini bahawa tidak ada alasan lagi bagi kita untuk mempertikaikan hujah-hujah terhadap pendedahan yang telah dilakukan. Kita patut berterima kasih kepada mereka yang mendedahkan unsur-unsur haram yang terdapat dalam makanan. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah mengeluarkan buku yang mendedahkan semua ini berdasarkan kajian-kajian yang telah dilakukan. Saya menyarankan agar para sahabat sekalian mencari buku-buku tentang pendedahan halal haram untuk dibaca. Siapakah lagi yang mahu menjaga sensiviti halal haram jika bukan kita umat islam sekalian?