السلام عليكم.....

Ramadan..kedatangan dan kehadirannya dinantikan dengan penuh beerti buat umat islam di seantero dunia. Alhamdullillah, rasa penuh syukur ke hadrat ilahi kerana kita semua umat islam masih lagi diberi peluang untuk menikmati dan meraikan ramadhan dengan penuh rasa takzim.

Bagaikan seperti mimpi. Syaaban yang seperti baru diraikan kehadirannya semakin menutup tirai dan ramadhan pula datang dengan penuh seribu satu kenikmatan. Namun, itulah yang dinamakan takdir Allah s.w.t dan nikmatNya yang tidak ternilai harganya.

Kita sebagai umat islam, kita sebagai hambaNya yang begitu kerdil menumpang berpijak di bumi Allah haruslah bersyukur dan menggunakan peluang yang ada ini dengan menghargai nikmat Ramadhan, bulan yang penuh kemuliaan ini.

Sebagaimana dalam firman Allah s.w.t dalam surah Al-Baqarah ([2]:183):

Wahai orang-orang Yang beriman! kamu Diwajibkan berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.

Namun, jika kita renung kembali pada masa-masa lalu, masih ramai umat islam yang tidak tahu menghargai erti ramadhan itu, masih ramai yang seolah-olah tidak mengertikan tanggungjawab yang perlu mereka laksanakan sebagai seorang muslim.. Ada lagi segelintir yang tidak berpuasa, yang masih berani melakukan maksiat, mencuri, melepak ketika orang ramai sedang khusyuk menunaikan solat tarawih..itu mungkin hanya dilihat sebagai masalah yang kecil, tetapi yang kecil itulah yang semakin serius dan tidak boleh dipandang enteng. apakah yang akan terjadi kepada golongan seperti ini???apakah ini yang dinamakan umat islam???

Sedarlah kita semua, umat islam..kita hanyalah hambaNya,hambaNya yang tidak punya harta, tidak punya kemewahan, tidak punya apa-apa. Mengapa kita masih lagi tegar untuk berlagak seperti raja??seperti pemilik dunia?? sedangkan ini semua bukan milik kita. Ini hanyalah sementara. Perhentian sementara buat kita hambaNya. Seharusnya kita berlumba-lumba untuk menikmati dan menghargai peluang ini yang belum tentu akan kita lalui pada masa akan datang.

Mungkin masih ramai yang alpa dan leka dengan kenikmatan dunia sehingga mereka lupa akan besarnya ganjaran di dalam bulan Ramadhan ini. Allah s.w.t sudah menjanjikan ganjaran kepada umatNya sebagaimana yang disebut dalam Al-Quran, surah Al-Ahzab ([33]:35):

Sesungguhnya orang-orang lelaki Yang Islam serta orang-orang perempuan Yang Islam, dan orang-orang lelaki Yang beriman serta orang-orang perempuan Yang beriman, dan orang-orang lelaki Yang taat serta orang-orang perempuan Yang taat, dan orang-orang lelaki Yang benar serta orang-orang perempuan Yang benar, dan orang-orang lelaki Yang sabar serta orang-orang perempuan Yang sabar, dan orang-orang lelaki Yang merendah diri (kepada Allah) serta orang-orang perempuan Yang merendah diri (kepada Allah), dan orang-orang lelaki Yang bersedekah serta orang-orang perempuan Yang bersedekah, dan orang-orang lelaki Yang berpuasa serta orang-orang perempuan Yang berpuasa, dan orang-orang lelaki Yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan Yang memelihara kehormatannya, dan orang-orang lelaki Yang menyebut nama Allah banyak-banyak serta orang-orang perempuan Yang menyebut nama Allah banyak-banyak, Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala Yang besar.

Oleh itu, dengan hadirnya bulan ramadhan pada kali ini, marilah kita bersama-sama muhasabah kembali diri kita, merenung kembali di manakah sebenarnya kedudukan kita sebagai seorang umat Islam, sebagai seorang muslim. Kejarlah nikmat yang dianugerahkan Allah kepada kita dengan sebaiknya. Gunakanlah peluang yang ada untuk mengabdikan diri kepadaNya. Sesungguhnya Ramadhan dapat memberi kita seribu satu nikmat dan kemuliaan. Hanya terpulang kepada kita sama ada mahu memperolehnya atau tidak. Tepuk dada tanya iman.


Disediakan oleh : -a.n.s-